Giv din krop de bedste betingelser i en travl hverdag.

Giv din krop de bedste betingelser i en travl hverdag.

Få et godt helbred med energi og balance i kroppen og hjernen, så du kan skabe det liv du drømmer om.

Spiser du fisk, fanget på åbent hav 2 gange om ugen? Eller spiser du en dåse markral hver dag?
Tager du fiskeolie eller et lignende produkt, som sikre dig et indtag på 1000 mg omega 3 om dagen?

Hvis ikke så læs med her – for Omega 3 fedtsyre er livsnødvendigt og det mest anti inflammatoriske element i vores kost. Vores hjerne og nervesystem har brug for virkelig meget omega 3 for at fungere optimalt. Omega 3 bidrager til normal funktion af hjerte, hjerne, syn, immunforsvar og muskelfunktion.

Både Omega 3 (bla. fed fisk, fiskeolie, hørfrø, chiafrø) og omega 6 (planteolier) er livsnødvendigt og noget kroppen ikke selv kan danne, så det skal tilføres via kosten.

Vores kost i den vestlige verden har forandret sig siden industrialiseringens indtog. Vores fødevarer indeholder meget mere planteolie/ vegetabilsk olie (Omega 6) end tidligere, desuden spiser vi mere forarbejdet mad, halvfabrikat og junkfood, som alle indeholder store mængder omega 6 Måske du ikke lige tænker over at kiks, frosne ovnkartofler, karameller, mayonaise, tangsalat, chips, færdig dressinger, ristet løg frugt pålæg med mere er rene omega 6 bomber, hvis producenten ikke har brugt oliven eller rapsolie.
Fisk og skaldyr (Omega 3) spiser de færreste 2 gange om ugen, som sundhedsstyrelsen anbefaler. Mange spiser måske fisk fra opdræt (typisk det du finder i supermarkedet), som fodres med kraftfoder og derved har et lavere niveau af omega 3 end vilde fisk, som lever af alger og plankton. Desuden indeholder kraftfoder store mængder omega 6 .

I dag er forholdet mellem omega 6 og omega 3 i den kost vi spiser (i den vestlige verden) mellem 10:1 og 20:1. Det betyder at vi indtager op til 20 gange så meget omega 6 som omega 3. For meget omega 6 kan øge inflammationen i din krop, hvor omega 3-fiskeolier er antiinflammatoriske og hjælper til at dæmpe inflammation og modvirke blodpropper, dæmpe smerter, sænke blodtrykket og beskytte dig mod alle de andre sygdomme, som kronisk inflammation kan føre med sig. Retter du ikke op på ubalancen mellem omega-3 og omega-6, risikerer du let at komme i farezonen for kroniske og livstilsygdomme.

Det gælder bl.a.

  • åreforkalkning,
  • blodprop,
  • diabetes 2,
  • demens,
  • depression,
  • gigt og ledsmerter,
  • astma,
  • psoriasis,
  • eksem,
  • og tarmbetændelse.

Det anbefalede niveau mellem Omega 6 og omega 3 er 4:1.

Omega-3 fedtsyren DHA udgør 20 procent af hjernens fedtstoffer og er vigtig både for hjernens opbygning og funktion, herunder for humør, koncentration og hukommelse.

Er du gravid eller har en nyfødt så vil 450mg DHA og 250mg EPA bidrage til normal hjerne funktion hos foster og spædbarn (sker gennem amning). Ammer du ikke så tjek at din MME indeholder DHA.

Vil du gerne have en mere detaljeret forklaring på udfordringen med at Omega-6 udkonkurrerer omega-3 så klik her

Hvordan får jeg bedst omega 3.

Ingen tvivl om at spise frisk vildt fanget fisk er den bedste kilde til omega 3 – sundhedsstyrelsen anbefaler at du spiser 300g fisk om ugen – 200 g skal helst være fed fisk. Undgå fisk fra dampbrug, da de får kraftfoder og deres omega 3 indhold derved ikke er lige så højt, som vildt levende fisk, som spiser alger og plankton.

Udover fisk er der også Omega 3 i bl.a  valnødder, hørfrø, hørfrøolie chiafrø og sojabønner og mikroalger, så man kan godt være vegetar eller veganer og stadig få sin basale omega-3 indtagelse dækket, men her skal man være meget bevidst om, hvilke fødevarer der indeholder dette.

Selv spiser jeg fisk en gang om ugen, og jeg køber det af og til også i supermarkedet, men jeg har valgt at supplerer med et tilskud.

Her er hvad du skal kigge efter, når du køber et Omega 3 kosttilskud, så du får det din krop og hjerne har brug for.

Daglig dosis:
Du skal som minimum have 1000 mg. fiskeolie pr. dag. (DHA og EPA indholdet skal sammen give 1000 mg) Har du et lavt Omega 3 niveau i kroppen eller hvis du har inflammatoriske udfordringer i form af eks. acne, ledsmerter, gigt mv skal du have mere. En test som viser dit omega 3 niveau og balancen mellem omega 3 og 6 vil kunne give et svar på, hvor meget du vil have brug for. (læs mere under punktet test)

Vælg et så rent produkt så muligt, så du ikke skal spise så store mængder for at opnå den daglige dosis.
Et andet godt fif – indeholder olien noget du ikke kan gennemskue hvad er, så find et andet produkt

Ingen omega 6
Vælg et produkt, som ikke indeholder omega 6, da vi allerede får mere end rigtigt af det igennem vores kost. Omega 6 kan bidrage til en forøget inflammation, og netop derfor handler det om at øge indtaget af omega 3 og samtidig undgå at indtage yderligere omega 6, end det du allerede får både direkte og indirekte via kosten. Er der en stor andel omega 6 i det fiskeolieprodukt, du overvejer, bør du derfor undlade at købe det, da det er spild af penge.

Mest DHA
Omega3-fedtsyrer kan opdeles i ALA, DHA og EPA.
ALA er omega 3 i planteføde, som dit stofskifte omdanner til de egentlige antiinflammatoriske fiskeolier DHA og EPA. DHA forbedrer både hjernen og synet, og mindsker samtidig inflammation – DHA kan omdannes til EPA, når hjernen og syet har taget det de skal bruge. EPA hjælper kroppen og kan ikke omdannes til DHA, derfor skal der være klart mest DHA i den fiskeolie du vælger. Vær opmærksom på at de fleste produkter desværre indeholder mest EPA.

Et godt hint – vælge et produkt som er lavet på koldtvandsfisk – torsk og sej, de er rige på DHA. Hver opmærksom på at fiskeolie fra torsk ikke kun er udvundet ved brug af torskeleveren, da bl.a. Fødevarestyrelsen har fundet et højt indehold af tungmetaller dioxin og PCB i netop torskelever.
Fødevarestyrelsen siger derfor begræns indtaget af torskelever til højst 120 g torskelever om måneden. Gravide, kvinder i den fødedygtige alder og børn bør slet ikke spise torskelever pga. de forhøjede indhold af dioxin og PCB.

Kapsel eller flydende
Vælg altid et flyende produkt, da den optages hurtigere i kroppen. Derudover har du den mulighed, at du kan lugte om produktet er frisk eller harsk. Undgå kapsler, dels har du ikke mulighed for at vide om fiskeolien er frisk eller harsk. Derudover kan omega 3 olien være beskadiget og derved have mindsket effekt grundet behandlingen der sker i forbindelse med forsegling af kapslerne.

Tag en test og find ud af om du kan forbedre din helse med Omega 3.
Få målt din Omega 3 procent i din krop samt balancen med omega 3 og 6 – så ved du om du har brug for et tilskud og hvor meget du har brug for. Du kan målrette din daglige dosis mere nøjagtigt og derved sikre, at du får den mængde din krop har brug for og du opnår den ønskede virkning i form af et sundere helbred.
Testen tager man typisk inden du går i gang og igen efter 5-6 mdr. som er den tid det typisk tager at opnå et resultat med et kosttilskud.

I øvrigt i min første test lå balancen mellem omega 6 og 3 på 10,1:1
Min omega 3 procent var på 8. Det svarer til at være i nul – den skal helst ligge på mellem 10 og 12. Så der er plads til forbedring.

Produktet jeg selv tager:
Tag endelig fat i mig, hvis du er interesseret i at høre mere om den fiskeolie min familie og jeg spiser. Den er flydende, 100% fersk, sporbar og bæredygtigt arktisk vildfisk. Tilsat økologisk koldpresset olivenolie og vitamin D – alt sammen noget vores krop og hjerne har brug for.  Og vigtigst ingen fiskebøvser af hele dagen. Der medfølger test til produktet.

Skriv til  mona@helleman.dk eller ring 40200921.  
Du kan læse mere det her eller bestille det direkte hos den norske webshop. Brug for hjælp til oprette profil og vælge produkt pakke sig til.

Kilde:
21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost af  Louise Bruun, Jerk w. Langer
netdoktor.dk
Hjerteforeningen
Sundhedsstyrelsen

Fødevarestyrelsen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *