Har du styr på den indre jul?

Har du styr på den indre jul?

Lige om lidt siger kalenderen den 1. dec – og tankerne kører måske allerede, pakkekalender, julehygge med venner, tam tam i skole/børnehave, julefrokoster, hjemmebag og hvordan får vi en hyggelig måned, hvor vi alle er glade. De tårnhøje forventninger kan give stressede børn og forældre. Her kommer jeg med et par fif til, hvordan du får en december i balance med meget mere hygge og nærvær.

En rar og hyggelig atmosfære i hjemmet begynder med ro og glæde inde i dig

Vi mennesker har det med at tro, at lykken ligger i alt det vi for gjort – kommer i Tivoli, bager egne småkager, i skoven og finde ting til de homemade juledekoratrationer, lys på altanen og på æbletræet og meget mere. 

Hverdagsbuen er måske i forvejen allerede hårdt spændt. Så det her med, at vi så lige rammer 1. dec og alle de mange forventninger, som der er tilknyttet julen kan være det, som får læsset til at vælte og gøre det ret umuligt, at det bliver hyggeligt, rart og nærværende. Vores gøren understøtter på ingen måde den væren, som vi faktisk ønsker.

Prioriterer nærværet.

Børn opsnapper lynhurtigt hvis mor og far er stresset og fraværende og desværre har det med at smitte af på dem. Når børn er stresset, så begynder de at larme, græde, blive klæbende, krævende, at plage og får sammenbrud. Det sætter så gang i den rullende snebold, for tit og ofte bliver vi voksne irriteret (tænker: børn helt ærligt jeg gør så meget også..). Måske skælder vi ud og i værste flad bebrejder vi børnene for den dårlige stemning, men i bund og grund handler det om, at få skruet ned for tempoet og skabe tiden til nærvær.
Når vi bliver for optaget af, hvordan det hele skal se ud, så ryger nærværet. Det kan være super godt at inddrage børnene i juleforberedelserne, deres selvtillid og selvfølelse vokser, når de mærker at deres bidrag til fællesskabet også tæller. Så vi må (her peger jeg meget på mig selv) gøre plads til deres krøllede julehjerter og skæve juledekorationer og flyt fokus til, at det jo var super hyggeligt at lave det. Det er det, som er med til at skabe stemningen og nærværet.

Er overskuddet og ressourcer der ikke til lave pakkekalender med 24 små pakker, så drop jagten, du bliver ikke en dårligere forældre af det, tvært i mod. Lav en adventskalender i stedet  og gør gaverne mere spændende. Når alt kommer til alt, er det vigtigste vi kan give vores børn, venner, familie og ikke mindst os selv er tid. Tid sammen, hvor vi beslutter os for at være nærværende og glade, det er det som nære os allermest.  Og plager den dårlig samvittighed alligevel, så sig til dig selv at det børn ønsker allermeste er glade forældre, som de kan mærke vil dem.

Husk december er også hverdag

Hverdagens konflikter stopper ikke selv om kalenderen viser december, men det bliver julen bestemt ikke dårligere af. Julen er ikke bare de smukke hjerters fest, der skal være plads til skuffelser, træthed og vrede lige som på alle andre tidspunkter af året. Vi skal huske på at december måned, specielt for børn er forbundet med noget magisk, hvor der er masser af glæde, overraskelser, spændinger og frustrationer. Det er store og stærke følelser, som nemt kan overvælde børnene – de bliver overstimuleret også knækker filmen. Giv dem omsorg og trøst dem – de er ikke utaknemmelig, men forventningens glæde kan være tung at bære.

Kære dig sænk skulderne, det bliver en dejlig jul lige meget hvordan du gør – det vigtigste er at du oplever og er i den frem for at dokumenterer den. Drop tiden med at oploade billeder på de sociale medier og brug tiden på dine kære og ikke mindst dig selv.
Du skal huske på at en rar og hyggelig stemning begynder med at der er ro og glæde inden i dig. Beslut dig for at starte hver dag med noget der gør dig glad – er det mere tid, så stå op lidt før – tag et varmt bad, skål højt med på din yndlings julesang. Bare gøre noget som skal få dagen i gang med et smil.

Følg med på instragram (@monahellemancoach ) eller facebook Mona Helleman – Coach Hverdag i december kommer jeg med små fif til, hvordan du holder balancen og når frem til juleaften uden et galoperende hjerte og følesen af …..er det allerede jul 😊.

Nyd december.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *