Har du tænkt over at din Smartphone er som en baby?

Har du tænkt over at din Smartphone er som en baby?

– Og er vi i gang med at forme et samfund, hvor vi alle render rundt i en tilstand, som havde vi konstant små børn?

I dette debatindlæg argumenterer jeg på ingen måde for at fjerne smartphones/skærme fra vores hverdag. Min pointe er, at bølgen af teknologi kræver, at vi er helt klare på, hvordan den skal være en del af vores hverdag og vigtigst af alt, tager styringen.

Jer der har/har haft små børn kender til at man sidder i hyggeligt selskab med venner eller familie – den lille søde bebes ligger og sover, men så snart den giver en lille lyd fra sig, så taber man fatning i den samtale man har gang i. Koncentrationen sætter simpelthen ud og man hører ikke længere rigtig efter, før man lige har tjekket om der er ro i babylejeren.

De små poder skal også nok sørge for, at holde gang i en om natten, indtil de lærer at sove igennem. Er man uheldig, så bliver man vækket flere gang i løbet af en nat – så er de sultne, så skal have en sut, tør ble, så drømmer de mv. Ens tilstand når dagen starter: Man er total smadret, uoplagt, energi forladt, ingen overskud. Har det stået på over en længere periode, så føler man jo at ens krop er helt skæv, ens lunte bliver kort, koncentrationen og hukommelsen er en by i Rusland, man tænker på ingen måde  logisk. Man er bestemt ikke den, som kommer med en ide eller en indsats der kan fører til Nobles Fredspris eller bare er klar til modtage ny viden, som måske en dag kan føre til den næste store eksport satsning for Danmark.

Ligheden mellem baby og smartphone findes i den evne de begge har, til at tage vores opmærksomhed – vi kender også alle til at vi sidder i et hyggeligt selskab med venner eller familien og pludselig får en eller flere et flakkende blik eller bare direkte griber ud efter mobilen, fordi den kommer med et bip eller vibrationer i tasken/lommen. Man skal lige tjekke hvad der kom ind, før man atter er 100% tilstede.
Hos de fleste bor mobilen på natbordet i soveværelset, hvor dagens sidste mission efter en lang dag tit og ofte er update på SoMe fronten eller et spil. Jeg kender alt til, at den der lille hyggestund hurtig bliver til en til en time eller mere – for fingeren kører jo bare – neverending story. Og når lyset slukkes kan det være svært at falde i søvn – for hjernen er total vågen, den har jo lige fået det vildeste informations fix . BUM så går tiden og natten ender med at blive alt for kort og nogen bliver endda vækket i løbet af natten af notifikationer og mobilen der lyser op. Når dagen så starter er krop og hoved i samme tilstand, som havde man opvartet en lille baby hele natten.

JA kloge Åge, hvad vil du så med det? Jeg synes det er vigtigt at vi alle giver en tanke til, hvad der vil ske for vores videnssamfund, hvis vi skal til at være en befolkning, som er nonstop uoplagt og som har mere travlt med at være nærværende overfor deres mobil end hinanden? Hvordan skal vi kunne fortsætte med at opfostrer og uddanne eksperter og videnskabsmænd, hvis vi har svært ved at fokusere, tænke klart, huske og holde koncentrationen, fordi vi sover for lidt, og glemmer at give vores hjerne lidt pause til at reflektere eller få tro på os selv igennem nærvær og anerkendelse af rigtige mennesker?

Nyhedsværdien for smartphone og internettet må siges at være passeret. Digitaliseringen har taget sit indtog og er kommet for at blive. Så skylder vi ikke vores samfund og næste generation, at have bedre indsigt i hvad mobil og digitalisering kan og gør ved os som mennesker og vores hverdag? Huske at tage stilling til, hvordan vi ønsker vores forhold til det og hvad man vil have ud af det – ikke bare lade os rive med uden at tænke over konsekvensen. De fleste har taget stilling til hvad et sundt liv er for dem – hvor meget motion og alkohol de ønsker at indtage på en helt almindelig uge. Det samme bør vi gøre med vores digitale liv, blive bevist om hvor de mange digitale og mobile muligheder skaber værdi i hverdagen og hvad og hvor de bare stjæler vores tid og nattesøvn.

Er du digital bevidst – hvad gør du for at sikre at du ikke bare er slave i den mobile og digitaleudvikling?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *