Omega-6 udkonkurrerer omega 3

Omega-6 udkonkurrerer omega 3

Hvordan kan de ellers isoleret set sunde omega-6-planteolier pludselig havne i skurkerollen, tænker du måske. For at forstå det er vi nødt til at tage de biokemiske briller på et øjeblik og holde tungen lige i munden, for nu bliver det lidt indviklet:

Når omega-3-fiskeolier og omega-6-planteolier er blevet optaget i kroppen, indbygges de i den membran, som ligger omkring hver celle. Fra cellemembranen omdannes fedtsyrerne til nogle hormonlignende signalstoffer, eicosanoider. Disse har stor indflydelse på, om vi rammes af inflammation, om vi har smerter, om vores blodkar kan trække sig sammen, og om blodpladerne klumper sig sammen og bliver til blodpropper.

Din krop kan ikke danne ubegrænsede mængder af signalstoffer, så omega-3-fiskeolier og omega-6-planteolier konkurrerer om at blive omdannet til signalstoffer. Fordi planteolierne er i overtal, er det overvejende dem, der lægger beslag på enzymerne i stofskiftet. Dermed dannes der mange flere signalstoffer fra omega-6-planteolie end fra omega-3.

Problemet er, at omega-3-fiskeolier er meget bedre til at dæmpe inflammation og modvirke blodpropper, dæmpe smerter, sænke blodtrykket og beskytte dig mod alle de andre sygdomme, som kronisk inflammation kan føre med sig. Så hvis du ikke retter op på ubalancen mellem omega-3 og omega-6, risikerer du let at komme i farezonen.

Læs mere om Omega 3 og det betydning for vores helbred og velvære her


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *